آرایش و مراقبت از مو

علل ریزش مو چیست؟

عکس مقاله علل ریزش مو

علل ریزش مو

علل ریزش مو چیست؟ ریزش مو همیشه نگران کننده نیست و اگر روزانه حداکثر 100 تار مو بریزد طبیعی است. ریزش مو بیشتر در زمان شانه کردن، حمام رفتن و خوابیدن روی بالشت اتفاق می دهد. بنابراین با دیدن چند تار مو داخل برس و یا روی لباس و بالشت خود فورا برچسب کچل شدن به خود را نزنید.

ریزش مو موقعی هشدار دهنده است که موها زیاد و دسته دسته بریزند و بعد از مدتی احساس کنید حجم موهای تان خیلی کمتر شده و کم پشت شده اند.

در ریزش مو طبیعی همزمان با افتادن یک تار مو، فولیکول مو دوباره فعالیت خود را آغاز می کند و یک تار موی جدید در همان محل جایگزین می کند. اینگونه بین ریزش مو و رویش آن یک تعادل برقرار است.

هنگامی که این تعادل به هم بخورد و تعداد موهایی که در طول روز از دست می دهید از حد طبیعی بیشتر باشد و جایگزینی هم نداشته باشد فرد به ریزش مو دچار شده است.

علل ریزش مو میتواند موقتی و ساده همچون کمبود ویتامین و آهن بدن، زایمان و شیردهی، رژیم غذایی نامناسب باشد. گاهی نیز علت ریزش ناگهانی مو میتواند پیچیده تر و نشان بیماری باشد. اختلالات تیروئیدی و مشکلات هورمونی، بیماری ریزش مو سکه ای، بیماری های قارچی پوست سر، ژنتیک و… که درمان این مشکلات طولانی تر خواهد بود.

ریزش مو  را هر چه زودتر درمان کنید زودتر و بهتر جواب می گیرید. قبل از درمان می بایست ابتدا علت ریزش مو از ریشه مشخص شود.

در این مقاله قصد داریم علت کم پشت شدن مو در مردان و زنان را در سنین مختلف بررسی کنیم. با ما همراه باشید.

علل ریزش مو

علت ریزش مو هورمونی

علت ریزش مو هورمونی

هورمون های بسیاری در بدن ما انسان ها وجود دارد که هر کدام در حالت تعادل مفید هستند. اما گاهی این هورمون ها بنا به دلایلی تعادل خود را از دست می دهند و منجر به ریزش مو می شوند. هورمون‌هایی که موجب ریزش مو می ‌شوند عبارتند از:

استروژن

هورمون استروژن به مقدار کم در بدن مردان و زنان وجود دارد. وظیفه این هورمون بهبود کیفیت مو و افزایش مدت زمان چرخه رشد مو می باشد. اما اگر این هورمون در بدن بنا به دلایلی همچون یائسگی و افزایش وزن زیادتر شود ریزش مو را به دنبال خواهد داشت.

تستوسترون

تستوسترون هورمونی مردانه است اما در بدن خانم ها هم به مقدار خیلی کم تولید می شود. گاهی اوقات تستوسترون به DHT تبدیل می شود. دی اچ تی بر رشد موی سر مردان تاثیر بد میگذارد و منجر به ریزش مو و طاسی در مردان می شود. رایج ترین نوع ریزش مو در مردان هورمون تستوسترون است.

در بدن زنان تستوسترون به دلیل وجود مقادیر زیاد استروژن مهار میگردد. اما اگر بنا به دلایلی همچون یائسگی، کیست تخمدان و بارداری مقدار استروژن کم شود، تستوسترون دیگر مهار نمی شود و مقدار آن بیشتر شده که ریزش مو را به دنبال دارد.

تیروئید

یکی دیگر از علت ریزش مو هورمونی عملکرد غیرطبیعی غده تیروئید است. اگر تیرویید هورمون های خود را به درستی ترشح نکند خونرسانی و انتقال اکسیژن در بدن با اختلالاتی مواجه می شود و در نتیجه فولیکول های مو را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین پر کاری و کم کاری تیروئید یکی از مهم ترین علل ریزش مو می باشد.

انسولین

انسولین قند خون را تنظیم می کند و بر سلامت قلب و رشد مو تاثیر دارد. مقاومت سلول های بدن نسبت به انسولین در مردان و زنان، احتمال ریزش مو را افزایش می دهد.

علت ریزش مو ارثی

علت ریزش مو ارثی

ریزش موی ارثی یا آندروژنیک می تواند از طریق پدر، مادر و یا هر دوی آنها به ارث برسد. ریزش مو ارثی یکی از مهم ترین دلایل ریزش مو است. فردی که دچار ریزش مو ارثی می شود به صورت ژنتیکی و طبیعی کمبودهایی در سطح هورمون های خود دارد که وجود این هورمون ها برای رشد مو و فولیکول ها مفید است. علت اصلی ریزش مو ژنتیکی و ارثی هورمون دی‌ هیدرو تستوسترون DHT در افراد می باشد.

در علت ریزش مو ارثی ابتدا موها نازک تر می شوند و بعد از مدتی همین موها شروع به ریزش می کنند. شدت ریزش مو در افراد متفاوت است و با پیشرفت ریزش مو در قسمت های مختلف سر، طاسی کامل به وجود می آید.

مردان بیشتر و زودتر از زنان دچار ریزش موی ارثی می ‌شوند. حدود نیمی از مردان بالای 50 سال و زنان بالای 65 سال دچار این نوع ریزش مو می شوند. البته گاهی اوقات ریزش مو ارثی در زنان ممکن است در سنین پایین تر مثلا 40 سالگی رخ بدهد که به دلیل زیاد بودن هورمون های مردانه در بدن ارتباط دارد.

کمبود آهن

کمبود آهن

یکی از شایع ترین علل ریزش مو به خصوص در زنان کم خونی و فقر آهن است. اگر بدن به میزان کافی آهن دریافت نکند نمیتواند هموگلوبین بسازد. هموگلوبین عمل اکسیژن رسانی و خونرسانی به سلولهای مختلف بدن از جمله پوست سر را انجام می دهد. موقعی که این عمل با مشکل رو به رو شود رشد موها با اختلال همراه می شود.

کاهش وزن شدید

کاهش وزن شدید

اگر فردی در مدت زمان کوتاه کاهش وزن سریع و زیاد داشته باشد و رژیم غذایی نادرست را دنبال کند به بدن خود از جمله رشد موها آسیب می زند. با یک رژیم غذایی مناسب و کاهش وزن در مدت زمان معقول میتوان به راحتی جلوی این مشکل را گرفت.

مصرف برخی داروها

مصرف برخی داروها

یکی دیگر از علل ریزش مو ناشی از مصرف برخی داروها می باشد. داروهایی همچون داروهای شیمی درمانی، داروهای ضدبارداری، قرص های فشارخون، قرص های رقیق کننده خون و غیره. این لیست خیلی طولانی است. اگر بعد از مصرف دارویی دچار ریزش مو شُدید آن را با پزشک خود در میان بگذارید.

زایمان و شیردهی

زایمان و شیردهی

در دوران شیردهی خانم ها به دلیل تغییرات هورمونی دچار ریزش مو می شوند. در دوران بارداری به دلیل بالا بودن سطح هورمون ها، مانع ریزش مو می شوند. اما بعد از زایمان بدن به حالت طبیعی خود باز می گردد و یکدفعه با کاهش سطح هورمون ها ریزش شدید مو اتفاق می افتد. معمولا بعد از پایان شیردهی موها به مقدار طبیعی خود می رسند.

تغذیه نادرست

تغذیه نادرست

تغذیه نادرست و کمبود برخی ویتامینها از جمله ویتامین B و پروتئین ها منجر به ریزش مو می شوند. با تغذیه صحیح میتوان به راحتی جلوی این مشکل را گرفت.

استرس شدید

استرس شدید

استرس و ریزش مو باهم در ارتباطند. برخی اتفاقات زندگی همچون مرگ عزیزان، بیماری های سخت، طلاق، مشکلات شدید مالی و… یک فشار روانی و استرس را بر روی فرد ایجاد می کنند که می تواند ریزش مو را به دنبال داشته باشد.

بیماری های پوست سر

بیماری های پوست سر

بیماری هایی همچون ریزش موی سکه ‌ای، بیماری لوپوس و عفونت‌ های قارچی در پوست سر می توانند منجر به ریزش مو شوند.

افزایش سن و پیری

افزایش سن و پیری

ریزش و کم پشت شدن مو در سنین 50 به بالا عجیب نیست و به هر حال با افزایش سن موها ضعیف تر و رشدشان کمتر می شود.

علت ریزش مو در مردان

علت ریزش مو در مردان

علت ریزش مو در مردان به 3 عامل اصلی زیر بستگی دارد:

ارث یا ژنتیک

ریزش مو ارثی یا الگوی ریزش مردانه شایع ترین علت ریزش مو در مردان می باشد. ریزش مو ژنتیکی از طریق یکی از والدین یا هر دوی آنها به ارث می رسد. اگر پدر و یا مادر شما ژن کچلی را دارند و موهای شان بسیار کم پشت و حتی طاس است احتمال اینکه شما هم دچار این مشکل شوید بسیار زیاد است.

بعد از سن بلوغ موی مردان شروع به کم پشت شدن می کند. با افزایش سن این روند هم ادامه می یابد. در حدود 20% مردان نزدیک به بیست سالگی، 40% در سن چهل سالگی و 50% در سن پنجاه سالگی ریزش مو در آنها اتفاق می افتد.

البته ریزش مو و طاسی به تنهایی عامل ریزش مو در مردان نیست و هورمون ها و سن فاکتورهای دیگری هستند که آنها را نیز بررسی می کنیم.

هورمون ها

هورمون دی هیدرو تستسترونDHT موجب می شود فولیکول های مو شروع به کوچک شدن کنند. بعد از مدتی فولیکول های مو به حدی کوچک می شوند که مو قادر نخواهد بود در آنها رشد کند در نتیجه ریزش مو و طاسی به وجود می آید.

در کنار علل ارثی و هورمونی علت ریزش مو در مردان میتوان به مشکلات تیروئید، استرس، رژیم غذایی نادرست، کمبود ویتامین ها، عفونت قارچی پوست سر، بهداشت ضعیف پوست سر و موها، استفاده زیاد از سشوار و فعالیت جنسی بیش از حد اشاره کرد.

علت ریزش مو در  زنان

علت ریزش مو در زنان

داشتن موهای پرپشت روی زیبایی چهره خانم ها تاثیر بسزایی دارد. به همین دلیل وقتی یک خانم با ریزش مو و کم پشتی مو مواجه می شود به دنبال علت است تا آن را سریع برطرف کند.

علت ریزش مو در زنان شامل موارد زیر است:

علت ریزش مو شقیقه در  زنان

علت ریزش مو شقیقه در زنان

ریزش مو شقیقه در زنان و مخصوصا در مردان شایع است که موها در قسمت شقیقه و بالای سر شروع به ریزش می کنند. علت ریزش مو شقیقه در زنان به خاطر شرایط ژنتیکی، بستن موها به صورت دم اسبی و محکم، استفاده زیاد از اکستنشن های مو، اسپری و حالت دهنده های مو، مشکلات تیروئید و هورمونی می باشد.

ریزش مو در بارداری

ریزش مو در بارداری

معمولا هنگام بارداری به دلیل زیاد شدن هورمون استروژن برخی خانم ها موهای شان پرپشت و زیباتر می شود چون این هورمون از ریزش مو پیشگیری می کند. اما این قضیه برای همه زنان یکسان نیست. برخی زنان به دلیل عدم تعادل هورمونی در بارداری ریزش مو را تجربه می کنند.

نوسان هورمون‌ ها در چرخه رشد مو وقفه ای ایجاد می کند که باعث ریزش بیش از حد مو می شود. همچنین افزایش هورمون پروژسترون در دوران حاملگی موجب خشکی موها می شود. این وضعیت چند ماه بعد از زایمان برطرف خواهد شد.

علاوه بر تغییرات هورمونی، کمبود ویتامین و کمبود آهن بر ریزش مو در بارداری تاثیر دارند. جنین برای رشد به مواد مغذی و مفید بیشتری نیاز دارد که آنها را از بدن مادر تامین می کند.

علت دیگر ریزش مو در بارداری میتواند ارث و ژنتیک باشد. مثلا اگر مادرتان در بارداری دچار ریزش مو شده باشد احتمال اینکه شما هم دچار این مشکل شوید بیشتر است.

علت ریزش مو در  زنان زیر 30 سال

علت ریزش مو در زنان زیر 30 سال

خانم های جوان به زیبایی خود اهمیت ویژه ای می دهند از این رو هنگامی که با ریزش مو مواجه می شوند تمام تلاش خود را می کنند تا علت ریزش مو را یافته و آن را درمان کنند.

علت ریزش مو در زنان زیر 30 سال می تواند شامل ریزش مو ارثی، بستن مدل موهای سفت و محکم، استرس، کاهش وزن و رژیم غذایی نادرست، تغذیه نامناسب، کمبود ویتامین ها و فقر آهن، اختلالات هورمونی و تیروئید، استفاده مکرر از سشوار، شامپوهای نامناسب، رنگ و دکلره زیاد، بارداری و شیردهی، بیماری های مربوط به پوست سر، سندروم تخمدان پلی کیستیک و قاعدگی نامنظم باشد.

علت ریزش مو در  زنان یائسه و بالای 40 سال

علت ریزش مو در زنان یائسه و بالای 40 سال

خانم هایی که نزدیک به سن 50 هستند اغلب دلیل ریزش مو به خاطر تغییرات هورمونی در دوران نزدیک به یائسگی و بعد از آن است. اما به هر حال عوامل دیگری هستند که در ریزش مو زنان نقش دارند.

به طور کلی علت ریزش مو در زنان یائسه و بالای 40 سال می تواند عوامل ژنتیکی، تیروئید، برخی بیماری ها همچون دیابت و داشتن چربی خون، داروهای مربوط به رقیق کننده خون، داروهای درمان فشار خون بالا، داروهای بیماری های قلبی، داروهای ورم مفاصل و افسردگی، سرطان و داروهای شیمی درمانی، تغذیه نامناسب، کمبود آهن و ویتامین ها و کلسیم، افزایش سن و پیری باشد.

علت ریزش مو سر و ابرو در  زنان

علت ریزش مو سر و ابرو در زنان

ابروها در کنار اینکه جنبه زیبایی دارند از چشم ‌ها در برابر مایعات و گرد و غبار هم محافظت می کنند. علت ریزش مو سر و ابرو در زنان تقریبا شبیه هم است. همان دلایلی که قبلا برای ریزش مو در زنان گفتیم در مورد ریزش ابرو نیز صدق می کند.

رژیم غذایی ناسالم، کمبود مواد مغذی، ویتامین ها و پروتئین ها و فقر آهن علاه بر ریزش مو سر موجب ریزش ابرو نیز می شود.

اختلالات هورمونی و مشکلات تیروئیدی در زنان باعث سست و نازک شدن ابروها و ریزش آنها می‌ شود. همچنین اختلالات هورمونی یکی از دلایل مهم ریزش مو سر در زنان می باشد.

مصرف برخی داروها مثل داروهای شیمی درمانی، داروهای هورمونی و قرص های ضدبارداری، داروهای ضد افسردگی، داروهای فشار خون و… عوارض جانبی همچون ریزش مو سر و ابروها را به دنبال دارند.

اختلالات خودایمنی مثل آلوپسی و لوپوس یکی دیگر از علت ریزش مو سر و ابرو در زنان می باشند.

بیماری های پوستی همچون اگزما، پسوریازیس و درماتیت سبورئیک می توانند منجر به خارش شدید پوست سر یا ابرو شوند. در نتیجه بعد از مدتی فرد مبتلا دچار ریزش ابرو و موی سر می شود.

زخم یا سوختگی‌ که در اثر حوادث روی پوست صورت ایجاد می شود ممکن است منجر به از بین رفتن دائم ابرو شوند.

با افزایش سن و پیری موها و ابروها ضعیف و نازک تر می شوند، کم کم می‌ ریزند و کم پشت می شوند.

علت ریزش مو در جوانان

علت ریزش مو در جوانان

بیش از ۶۰ درصد مردان قبل از ۳۰ سالگی ریزش مو را تجربه می کنند. علت ریزش مو در جوانان میتواند شامل موارد زیر باشد:

  • استرس: استرس و داشتن دغدغه هایی همچون مشکلات مالی و شغلی موجب افزایش هورمون کورتیزول و ریزش مو می شود. این مورد یکی از شایع ترین علت ریزش مو در جوانان می باشد.
  • بیماری ها: به دنبال برخی بیماری ها همچون کم کاری و پرکاری تیروئید، دیابت، عفونت قارچی سر ریزش مو نیز خود به خود اتفاق می افتد که اغلب این ریزش مو موقتی است و با بهبودی بیماری ریزش مو نیز متوقف می گردد.
  • داروها: استفاده از برخی داروها همچون داروهای شیمی درمانی عوارض خاصی همچون ریزش مو را به همراه دارند.
  • سایر علت های ریزش مو در جوانان استفاده زیاد از سشوار، ژل و اسپری های حالت دهنده مو، شامپو نامناسب، زدن نرم کننده به ریشه مو، فرآیندهای شیمیایی مثل رنگ و دکلره است.

علت ریزش مو در کودکان

علت ریزش مو در کودکان

علت ریزش مو در کودکان معمولا متفاوت از بزرگسالان است. ریزش مو در کودکان عبارتند از:

  • شپش و انگل های پوستی: شپش ‌ها انگل‌ های کوچکی هستند که روی سر انسان زندگی می‌ کنند و با خوردن خون پوست سر، زندگی و رشد می ‌کنند. در نتیجه شپش با خوردن خون موجب کاهش خونرسانی به ریشه مو شده و ریزش مو را به همراه دارد.
  • کمبود ویتامین و فقر آهن: کودکان به دلیل اینکه در سنین رشد هستند ارگان های بدنشان از جمله مو برای رشد نیازمند مواد مغذی هستند. کودکان باید تغذیه مناسبی داشته باشند و از مواد غذایی که در آنها انواع ویتامین و پروتئین ها را شامل می شود، مصرف کنند.
  • کچلی قارچی: این مشکل معمولا به دلیل عفونت های قارچی در پوست سر ایجاد می شود.
  • آلوپسی یا ریزش مو سکه ای: آلوپسی یک بیماری خودایمنی است که سیستم ایمنی بدن به فولیکول های مو حمله می کند.
  • اختلال موکنی: این اختلال همانند تیک است که کودک عادت کرده موهایش را به دور دستش بپیچد و آنها را بکشد. با این کار ریشه مو ضعیف شده و مو می ریزد.
  • از سایر علل ریزش مو در کودکان می توان به تلوژن افلوویوم، تریکلوتیلومانیا، مشکلات غده تیروئید و شیمی درمانی اشاره کرد.

علت ریزش مو از وسط سر

علت ریزش مو از وسط سر

ریزش مو در هر قسمتی از سر، شقیقه ها، جلوی سر، وسط سر و یا پشت سر ممکن است اتفاق بیفتد. ریزش مو وسط سر شایع ترین قسمت پوست سر می باشد که ریزش مو در آن روی می دهد.

علت ریزش مو از وسط سر میتواند ارث و ژنتیک، افزایش سن، مشکلات و تغییرات هورمونی باشند. ابتدا موهای وسط سر نازک و ضعیف می شوند و بعد ریزش از وسط سر شروع می شود.

سوالات متداول


در بیماری ‌های همچون لوپوس، لیکن ‌پلان، عفونت پیاز مو و انواع کچلی موجب ریزش دائمی مو می شوند. در جای زخم بخیه خورده، جوشگاه ها، جای جراحی و محل رادیوتراپی رشد مجدد مو برگشت پذیر نیست.

اختلالات هورمونی، کم‌کاری تیرویید، ریزش موی سکه ای، کمبود ویتامین ها، فقر آهن و ریزش موی ناشی از استرس قابل برگشت است.



هنگام رنگ و دکلره کردن موها، لایه محافظ مو از بین می رود تا رنگ مو در آن نفوذ کند. به عبارتی رنگ‌ و اکسیدان داخل آن منجر به خشکی، موخوره، خرد شدن موها از ساقه و کاهش حجم مو می شوند.
دکلره و رنگ‌ کردن اگر در حد نرمال حداکثر سالی 3-4 بار باشد موجب ریزش مو از ریشه نمی ‌شود بلکه ساقه مو آسیب می بیند. اما اگر مکررا و بیش از حد از رنگ مو و دکلره استفاده شود و یا مواد بی کیفیت و غیر استاندار باشند احتمال اینکه پوست سر و به دنبال آن ریشه مو آسیب ببینند وجود دارد.



شروع ریزش موی ارثی ممکن است در سن 18 سالگی و یا 30 سالگی شروع شود. این موضوع به زمان فعالیت ژن بستگی دارد که در هر فرد متفاوت خواهد بود.



به طور خلاصه علت ریزش مو می تواند ارثی، کمبود ویتامین و آهن بدن، تغذیه نامناسب، کاهش وزن شدید و رژیم غذایی نادرست، مشکلات هورمونی، اختلالات تیروئید، بیماری ریزش مو سکه ای، دیابت، بیماری های قارچی پوست سر، برخی داروها، استرس و… باشند.



موخوره اگر به سرعت درمان نشود پیشرفت می کند و نه تنها زیبایی موها را از بین می برد بلکه باعث ریزش مو نیز می شود.


سخن پایانی

سخن پایانی علل ریزش مو

اگر روزانه به مقدار حداکثر 100 عدد مو بریزد ریزش مو نگران کننده نیست. اما اگر این رقم بیشتر و حجم موهای تان خیلی کمتر شود و بعد از مدتی نیز پوست سرتان دیده شود باید علت ریزش مو را یافته و به دنبال درمان بود.

علل ریزش مو چیست؟ علل ریزش مو بسیار زیاد است و گاهی علت ریزش مو در مردان و زنان با هم متفاوت است. در برخی موارد ریزش مو موقتی است و با برطرف کردن مشکل، ریزش مو نیز متوقف شده و مجددا موها رشد می کنند. اما در برخی دیگر ریزش مو دائمی خواهد بود و با آسیب دیدن ریشه مو و یا پوست سر، موها دیگر قادر به رشد نخواهند بود.

اما به طور کلی دلایل ریزش مو می تواند ارثی، کمبود ویتامین ها و پروتئین ها، فقر آهن، تغذیه نامناسب، کاهش وزن شدید و رژیم غذایی نادرست، مشکلات هورمونی، اختلالات تیروئید، بیماری ریزش مو سکه ای، دیابت، بیماری های قارچی پوست سر، برخی داروها همچون داروهای شیمی درمانی و داروهای افسردگی، استرس، جای زخم بخیه و جراحی ها و… باشند. همچنین ریزش مو در دوران بارداری و شیردهی در زنان نیز امری شایع است.

2 دیدگاه در “علل ریزش مو چیست؟

  1. علی رضا قاسمپور گفت:

    مقاله جالبی بود خودم به شخصه مدتی بسیار کم بخاطر استرس کاری مو هام شروع کرد به ریزش که فورا برای جلوگیری اقدام کردم.

  2. زهرا گفت:

    مقاله جامعی بود و همه علل ریزش مو رو بررسی کرده بود.
    من هر موقع ریزش مو می گیرم قرص آهن و قرص زینک به مدت دو ماه مصرف می کنم خوب میشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *