امروزه روش های جدید و مختلفی برای از بین بردن موهای زائد وجود دارند که برخی موقتی و بعضی دیگر دائمی هستند. روش ها موقتی حذف موهای زائد مثل اصلاح با تیغ، بند انداختن، اپیلاسیون با موم گرم و موم سرد، دستگاه اپیلیدی و … می باشند. راهکارهای دائمی برای رفع موهای زائد صورت و بدن الکترولیز و لیزر می باشد.در این مقاله قصد داریم در مورد الکترولیز موهای زائد صحبت کنیم. الکترولیز مو چیست و چگونه باعث رفع موهای زائد می شود ؟
فهرست مطالب
- الکترولیز مو چیست؟
- فواید الکترولیز موهای زائد
- عوارض الکترولیز موهای زائد
- آیا الکترولیز درد دارد
- آیا قبل از الکترولیز موها باید اصلاح شوند؟
- الکترولیز موهای زائد در چه نواحی استفاده می شود؟
- انواع روش های الکترولیز موهای زائد
- الکترولیز مو گالوانیک
- الکترولیز مو ترمولیز
- الکترولیز مو ترکیبی
- مراحل درمان الکترولیز مو
- تکرار درمان الکترولیز مو
- الکترولیز موهای زائد برای چه نواحی مناسب نیست ؟
- الکترولیز موهای زائد برای چه افرادی مناسب نیست ؟
- مراقبت های بعد از الکترولیز مو
- عوارض الکترولیز مو در بارداری
- هزینه الکترولیز موهای زائد
الکترولیز مو چیست؟
در الکترولیز برای رفع موهای زائد از جریان الکتریکی برق برای تخریب فولیکول های مو استفاده می شود. در این روش سوزن بسیار نازک و کوچکی از طریق سوراخ پوست وارد فولیکول مو می شود. این کار می بایست برای یک به یک فولیکول ها انجام شود. سوزن با وارد کردن انرژی گرمایی فولیکول را از بین می برد. بعد موها با موچین برداشته می شوند. به دلیل اینکه فولیکول یعنی بستر رویش مو از بین رفته است، مو دیگر قادر نخواهد بود دوباره رشد کند.
روند فرآیند الکترولیز مو خیلی آهسته است. هر جلسه الکترولیز حداقل یک ساعت طول می کشد، زیرا همه فولیکول ها باید به صورت تک تک تخریب شوند. البته زمان هر جلسه و تعداد جلسات درمان به ناحیه مورد نظر بستگی دارد.
به عنوان مثال برای از بین بردن موهای زائد بالای لب 20 دقیقه طول می کشد. از بین بردن موهای زائد نواحی بزرگتر بدن بسیار طول می کشد چون سوزن باید در تک تک فولیکول ها وارد شود. به طور کلی تعداد جلسات الکترولیز ممکن است 15 تا 30 جلسه و تقریبا یکسال طول بکشد تا تمام موهای زائد از بین بروند.
فواید الکترولیز موهای زائد
بهترین روش دائمی برای از بین بردن موهای زائد الکترولیز است که نتایج آن دائمی تر است.
الکترولیز موهای زائد برای قسمت های کوچکتر مانند صورت، بالای لب، ابروها و چانه کارایی خوبی دارد.
الکترولیز روی انواع مختلفی از پوست و مو جواب می دهد. در لیزر موهای زائد به دلیل اینکه رنگدانه مو مورد تهاجم قرار می گیرد و به فولیکول حمله می کند، افرادی که موهای خیلی نازک و روشنی دارند این روش برای آنها اثربخشی زیادی ندارد. اما الکترولیز برای افرادی که موهای کرکی، نازک و بوری دارند، مناسب است.
خطرات احتمالی و عوارض الکترولیز موهای زائد خیلی کم است.
الکترولیز موهای زائد سفید مزیت دیگر این روش می باشد. لیزر موهای زائد بر روی موهای سفید تاثیری ندارد، اما الکترولیز برای افرادی که که موهای زائد سفید دارند بهترین گزینه است.
شما در این روش یکبار هزینه زیادی پرداخت می کنید اما تا اخر عمر خرید تیغ، انجام اپیلاسیون در سالن های زیبایی و یا خرید موم و … از لیست هزینه های شما حذف می شوند.
عوارض الکترولیز موهای زائد
متداول ترین عوارض جانبی بعد از انجام الکترولیز مو عبارتند از: حساسیت در لمس، تورم، قرمزی، جوش سرسفید و یا پوسته پوسته شدن. اگر پوسته شدن روی دهد، هرگز آنها را با دست جدا نکنید؛ زیرا ممکن است باعث فرورفتگی و جای زخم در آن ناحیه شود. همه این عوارض طبیعی و موقتی هستند و بعد از چند ساعت و یا طی چند روز از بین می روند.
آیا الکترولیز درد دارد
الکترولیز دردناک ترین روش حذف مو است اما به عنوان موثرترین و ماندگارترین روش درمانی موهای زائد نیز محسوب می شود. بیماران فرو رفتن سوزن ها را شبیه نیش زنبور و احساس سوزش توصیف می کنند. البته ممکن است برخی از نواحی بدن که حساس ترند مثل زیر بینی و خط لب درد بیشتری داشته باشند.
الکترولیز مو باید نزدیک به آستانه تحمل درد انجام شود تا اثربخشی خوبی داشته باشد. اگر تنظیمات دستگاه پایین باشد تا درد کمی را احساس کنید بدانید که درمان بی فایده خواهد بود. اجازه دهید پزشک متخصص کارش را انجام دهد، از بین بردن موهای زائد با الکترولیز درد دارد، اما دردش غیرقابل تحمل و طولانی نیست.
البته می توانید از پزشک خود بخواهید حداقل یک ربع قبل از شروع کار پماد بی حسی به ناحیه مورد نظر بزند که تا حد زیادی پوست را بی حس و درد را کاهش می دهد.
آیا قبل از الکترولیز موها باید اصلاح شوند؟
قبل از درمان با الکترولیز نباید موها را با شیو و یا اپیلاسیون کنید. این کار نه تنها به درمان شما کمک نخواهد کرد بلکه روند درمان را با مشکل رو به رو خواهد کرد.
اجازه دهید موهای زائدتان کمی رشد کنند. البته لازم نیست خیلی بلند باشند. بلندی موها باید به گونه ای باشد که بتوان آنها را با موچین گرفت. اگر رشد موهایتان زیاد است می توانید دو روز قبل از جلسه الکترولیز آنها را با تیغ شیو کنید.
الکترولیز موهای زائد در چه نواحی استفاده می شود؟
الکترولیز موهای زائد برای نواحی صورت مانند بالا و پایین ابروها، نواحی حساس بالای لب، خط ریش، چانه یا خط فک جایی که موهای زائد تیره نمایان می شوند و هر ناحیهای از صورت به غیر از داخل بینی و گوش کارایی دارد.
همچنین بر روی تمام نواحی بدن مانند گردن، قفسه سینه، شکم، ران ها، قسمت بیکینی، دست ها، پاها، انگشتان دست و پا، کمر و … قابل انجام است.
انواع روش های الکترولیز موهای زائد
در روش الکترولیز مو یک جریان الکتریکی با استفاده از یک سوزن خیلی باریک به داخل فولیکول هر مو اعمال می شود و در نتیجه فولیکول آسیب می بیند و تخریب می شود.
سه نوع الکترولیز مو وجود دارد:
- گالوانیک
- ترمولیز
- ترکیبی
الکترولیز مو گالوانیک
در الکترولیز مو گالوانیک یک جریان الکتریکی به ریشه مو اعمال می شود. پزشک متخصص یک سوزن بسیار ظریف از طریق سوراخ پوست وارد فولیکول مو می کند. برق از سوزن پایین می آید و به فولیکول می رسد در همین حین انفجاری روی می دهد.
جریان برق موجب واکنش نمک و آب موجود در پوست اطراف پروب می شود. نمک، آب و برق با هم ترکیب شده و سدیم هیدروکسید تولید می شود. این واکنش های شیمیایی باعث می شود به سلول های رشد مو آسیب وارد شود و فولیکول رشد مو نیز تجزیه گردد.
به دلیل اینکه در الکترولیز باید روی تک تک فولیکول ها این مراحل انجام شود مخصوصاً برای نواحی بزرگ بدن و پر مو کاری وقتگیر است. الکترولیز گالوانیک یکی از مؤثرترین مدل های از بین بردن موهای زائد است که امروزه انجام آن رایج تر است.
الکترولیز مو ترمولیز
در الکترولیز مو ترمولیز یک سوزن نازک وارد پوست و در پایه فولیکول مو قرار می گیرد. سپس جریان متناوب برق به فولیکول اعمال می شود. جریان برق باعث ارتعاش مولکول های آب در اطراف سوزن شده و گرما تولید می کنند. این حرارت به سلول های رشد مو آسیب وارد می کنند. روش ترمولیز الکترولیز برای همه انواع مو مناسب نیست و عمدتاً برای موهای با ریشه سطحی مناسب است.
الکترولیز مو ترکیبی
الکترولیز مو ترکیبی شامل هر دو روش گالوانیک و ترمولیز است. ابتدا سدیم هیدروکسید تولید می شود و بعد توسط جریان متناوب برق گرم می شود. در نهایت گرمای تولید شده به همراه محلول شیمیایی، سلول های رویش مو را از بین می برند.
مراحل درمان الکترولیز مو
در فرآیند الکترولیز مو ابتدا یک ربع تا نیم ساعت قبل از شروع کار برای کاهش درد کرم بی حسی به نواحی تحت درمان مالیده می شود. وقتی پوست ناحیه مورد نظر بی حس شد، پزشک متخصص سیمی را که پروب یا سوزن نامیده می شود، دست می گیرد. سپس سوزن بسیار ظریف را از طریق سوراخ پوست داخل فولیکول مو می کند و یک جریان الکتریکی ایجاد می شود که به فولیکول مو آسیب می رساند و آن را از بین می برد. در آخر مو به راحتی با موچین از ریشه کنده می شود.
جریان الکتریکی که این سوزن تولید می کند سلول هایی که به رشد موها کمک می کنند را نیز از بین می برند. تخریب فولیکول به همراه سلول های رشد مو باعث می شود رویش مجدد مو امکان پذیر نباشد.
شما ورود سوزن به داخل پوست را احساس نخواهید کرد و دردی نخواهید داشت. اما هنگامی که سوزن داخل فولیکول مو قرار دارد، جریان الکتریکی برای تخریب فولیکول و سلول های اطراف آن اعمال می شود که این بخش می تواند برای چند ثانیه درد داشته باشد.
بسته به ناحیه تحت درمان مدت زمان جلسات می تواند از 30 دقیقه تا 2 ساعت طول بکشد.
تکرار درمان الکترولیز مو
همه موها مراحل رشد متفاوتی دارند و همگی در یک زمان بر روی سطح پوست قابل مشاهده نیستند. علاوه بر این حتی بعد از رفع موی زائد شاید الکترولیز مو نتواند توانایی فولیکول مو را در تولید موهای جدید نابود کند. به همین دلیل نیاز است چند جلسه ای درمان خود را تکرار کنید. پزشک بر اساس ناحیه تحت درمان، تکنیک مورد استفاده و میزان موها زائدتان تعداد جلسات مورد نیاز را به شما خواهد گفت.
بطور میانگین درمان موهای زائد با این روش بین 6 تا 18 ماه با فاصله هر دو هفته یا ماهی یکبار طول می کشد تا به نتیجه دلخواه برسید. برخلاف لیزر که روی موهای نازک و کرکی مانند تاثیر ندارد، روش الکترولیز روی موهای سفید، موهای روشن تر و تیره تر و انواع پوست ها قابل انجام می باشد و اثربخشی خوبی دارد.
الکترولیز موهای زائد برای چه نواحی مناسب نیست ؟
- برای برداشتن موهای زائد روی خال های گوشتی از الکترولیز مو استفاده نکنید.
- الکترولیز مو روی پوست زخمی و آسیب دیده به خوبی جواب نمی دهد.
- همچنین برای پوست مجاور غضروف مانند گوش و بینی مناسب نیست.
الکترولیز موهای زائد برای چه افرادی مناسب نیست ؟
- توصیه می شود افرادی که بیماری هایی چون بیماری قلبی به خصوص پیس میکر دارند الکترولیز مو انجام ندهند.
- افرادی که پوست های خیلی حساسی دارند؛ چرا که احتمال ایجاد اسکارهای عمیق و تیره رنگ وجود دارد.
- خانم های که دچار پر مویی هورمونی هستند.
مراقبت های بعد از الکترولیز مو
بعد از انجام الکترولیز مو برای کاهش عوارض احتمالی و اثربخشی بهتر می بایست به توصیه های پزشک عمل کنید. از جمله:
فورا بعد از انجام الکترولیز حمام نروید. حداقل 24 ساعت صبر کنید تا پوست تان سریع تر خوب شود و از به وجود آمدن عفونت پیشگیری شود.
از شنا کردن در استخرهای عمومی حاوی کلر، سونا و دوش های گرم در 48 ساعت اول بعد از درمان اولیه اجتناب کنید.
حداقل 48 ساعت از لمس کردن، دستکاری و خاراندن ناحیه درمان شده بپرهیزید. چرا که ممکن است عفونت و زخم ایجاد شود.
بعد درمان برای جلوگیری از ایجاد عفونت در نواحی الکترولیز شده از پماد آنتی باکتریال (کرم ضدعفونی کننده) استفاده کنید.
تا حدا امکان از رفتن به بیرون بپرهیزید و تا 72 ساعت بعد از درمان جلوی نور خورشید قرار نگیرید. در صورتی که مجبور بودید بیرون بروید حتما ناحیه تحت درمان را کرم ضد آفتاب بزنید تا از تشکیل نقاط رنگدانه قهوه ای پیشگیری شود.
از شستن ناحیه با صابون حداقل تا 24 ساعت صبر کنید. چون موجب سوزش و عفونت احتمالی می شود.
از لوازم آرایشی و زدن کرم پودر و پنکیک تا 48 ساعت به ناحیه مورد نظر خودداری کنید.
محصولاتی که بر پایه الکل هستند همچون عطر ممکن است موجب حساسیت در نواحی الکترولیز شده، شوند. از این رو استفاده از اینها را به تعویق بیندازید.
اگر موهای زائد ناحیه گردن را الکترولیز کردید سعی کنید از فعالیت هایی که موجب عرق کردن زیاد می شود، دوری کنید. عرق کردن موجب سوزش پوست و حساسیت آن ناحیه می شود. همچنین می تواند موجب ورود باکتری به فولیکول های باز شده و عفونت های جزئی ایجاد شود.
اگر ناحیه درمان شده پوسته پوسته شده، به هیچ وجه پوسته ها را جدا نکنید. این دستکاری ها می تواند موجب زخم شدن پوست گردد. اجازه دهید پوسته ها خود به خود به صورت طبیعی جدا شوند.
در طول فرآیند درمان موهای زائد با الکترولیز از موچین استفاده نکنید.
عوارض الکترولیز مو در بارداری
اگر باردار هستید و می خواهید الکترولیز کنید هرگز از روش الکترولیز گالوانیک یا ترکیبی استفاده نکنید. زیرا در این روش ها جریان مستقیم به فولیکول وارد می شود و ممکن است در دوران بارداری برای جنین خطراتی به همراه داشته باشد.
روش ترمولیز از جریان مستقیم استفاده نمی کند. از این رو مطمئن ترین شکل الکترولیز مو برای استفاده در دوران حاملگی است. به طور کلی بهتر است فرآیند انجام الکترولیز در بارداری را به بعد از زیمان موکول کنید.
هزینه الکترولیز موهای زائد
پولی که شما پرداخت می کنید به ابعاد ناحیه تحت درمان، تعداد جلسات و مدت زمان هر جلسه، دستمزد پزشک متخصص و … بستگی دارد. بعضی از پزشکان هزینه ی الکترولیز موهای زائد را به صورت ساعتی می گیرند. هزینه الکترولیز با هر جلسه کمتر می شود، اما ممکن است به جلسات زیادی نیاز داشته باشید.
لیزر مو بهترین و راحترین راهه برای از بین بردن مو های زائد هر چند که 6 ماه یک بار باید بعد از اتمام دوره برای شارژ دوباره لیزر انجام بدی ولی به نظرم ارزششو دراه و بهتره از تیغ و اپیلاسیون.